Meidenhaartjes

 

Vier strengen vlecht met lint.

Allereerst een tip; wanneer je met lint gaat werken, kies dan voor een smalle. Op de foto is het resultaat van een dik lint (mijn dochter besloot 's morgens een vlecht te willen, met een vleugje van Anna uit de welbekende film Frozen. 'Met zo'n witte pluk mama!' Leuk, maar lastig als je niet het juiste lint in huis hebt. En hoewel het mogelijk is, is het verdraaid lastig om het lint netjes te houden gedurende het vlechten. Prachtig, al die mooie vlechten, maar ik maak het mezelf graag zo makkelijk mogelijk.

Allereerst maak je een paardenstaart. Voor een staart met een vlecht erin, maak ik deze ter hoogte van haar kruin. Hoger kan uiteraard ook, maar persoonlijk vind ik dit minder mooi worden. Om het elastiek bind je het lint en zet deze aan de onderkant van het elastiek vast met een knoop, zodat je de knoop aan het einde niet meer ziet.

Voor het gemak noem ik de strengen 1 (links), 2, 3 en 4 (rechts).

Verdeel het haar in drie strengen. Tussen de 2e en 3e streng komt het lint. Je lint wordt dus streng 3. Gedurende het vlechten ga je merken dat het lint maar op twee plekken zal zijn. 

Het enige dat je moet onthouden is over-onder, onder-over. 

Pluk 1 gaat over pluk 2. (pluk 1 wordt nu dus 2 en andersom) vervolgens onder pluk 3 (het lint).

Pluk 4 gaat onder pluk 3 en over pluk 2 (pluk 2 is nu het lint)

Vervolgens begin je overnieuw. Pluk 1 gaat over pluk 2 en onder pluk 3 (pluk 3 is na de vorige stap weer het lint) Pluk 4 gaat onder pluk 3 en vervolgens weer over pluk 2 (pluk 2 is dus nu weer het lint) Zie je het patroon?

Dit patroon herhaal je tot je bij het einde bent en zet deze vast met een elastiekje. Nu kan je twee dingen doen. Je kan het zo laten, wat uiteraard prima staat. Maar ik geef er vaak nog wat extra's aan, zeker gezien het feit dat mijn dochter van dat heerlijke dunne, springerige haar heeft. Ik pannenkoek de vlecht. 

De zijkant van elke streng trek ik iets naar buiten. Je pakt alleen het buitenste randje. Je werkt van onder zigzaggend naar boven. Zorg er wel voor dat je niet te ver door vlecht. Hou dus genoeg haar over om te pannenkoeken. Door de vlecht te pannenkoeken lijkt het groter en breder. Een optische illusie dus, maar wel één die ervoor zorgt de vlecht er in alle gevallen meer uitspringt. Je zal deze methode dus vaker tegen gaan komen.

Succes!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------