Meidenhaartjes

 

Opvlechten (Dutch braid) 

Mijn favoriet onder de vlechten. Met een opvlecht ziet het geheel er heel anders en vooral ingewikkelder uit. Maar schijn bedriegt. Als je kan invlechten, kan je ook opvlechten. Het vergt oefening en wat tijd, maar eenmaal onder de knie en je kan ontzettend leuke combinaties maken van invlechten en opvlecht. 

Stap 1; Pak, net zoals bij een invlecht, een pluk haar en trek deze in de vorm van een driehoek naar de kruin. 

Stap 2; Verdeel de pluk in 3 strengen

Stap 3; En hier zit het verschil. Bij een invlecht gaan de buitenste plukken óver de middelste pluk. Bij een opvlecht gaat deze echter ónder de middelste pluk door. Maak hiervan één steek.

Stap 4; Nadat je één steek hebt gemaakt, ga je plukken bij pakken vanaf de zijkant van het hoofd, ter hoogte van de steek. Voeg deze pluk samen met de buitenste pluk haar en haal deze ónder de middelste door. Vervolgens doe je dit ook aan de andere kant. Dit herhaal je tot je niet verder kan en maakt het af met een normale vlecht. Let er op dat je ook dan de buitenste plukken ónder de middelste doorhaalt.

De techniek van het bijvoegen van het haar is dus hetzelfde als een opvlecht. Het enige verschil is de richting die de buitenste plukken opgaan. 

Helaas krijg ik de foto niet een kwartslag gedraaid, mijn excuses voor de stijve nek ;-)Three twists into a diagonal dutch braid

Om deze vlecht te maken, heb je enige basiskennis nodig. Voor de opvlecht klik je hier;  French Braids en voor de rope twist klik je hier;  Twists.


Stap 1; maak links boven op het hoofd met een puntkam een cirkel en maak hier drie aparte twists van. Laat je model deze vasthouden, zodat je tijdens het vlechten geen last hebt van zichtbare elastiekjes.


Stap 2; pak een pluk haar aan de rechterkant van het hoofd, ongeveer ter hoogte van de buitenste punt van de wenkbrauw en begin een standaard opvlecht. Werk hierbij naar de linkerkant van de nek.

Stap 3; als je ongeveer bij de kruin bent, pak je de rechter rope-twist en volgt deze bij de linkerpluk van de vlecht. Zet vervolgens twee normale steken en voeg de tweede twist toe. Zet wederom 2 steken en voeg de laatste pluk toe. 

Stap 4; werk de vlecht af tot je niet verder kunt of zet het onderin de nek vast met een elastiekje.