Meidenhaartjes

 

Standaard vissengraat

Het belangrijkste dat je moet weten over een vissengraat is dat het tijdrovend is, zeker als je werkt met lang haar, zoals op bovenstaande foto. Moeilijk is het echter niet.  

Maak een paardenstaart, ik zet deze eigenlijk altijd ter hoogte van de kruin, en zet deze vast met een elastiek. 

Verdeel het haar in twee delen en hou in elke hand één streng. Pak van de rechterstreng een kleine pluk van de buitenkant en leg deze over het haar naar de linkerstreng aan de binnenkant. Vervolgens pak je een kleine pluk van de buitenkant van de linkerstreng en leg deze over het haar naar de rechterstreng aan de binnenkant. De dikte van de pluk die je overlegt naar de andere kant, bepaalt het uiterlijk van de vissengraat. Hoe dikker de pluk, hoe meer het lijkt op een normale vlecht. 

Dit herhaal je tot je niet verder kan en zet het vast met een elastiekje. Net zoals bij een gewone vlecht, hou ik ervan om de vissengraat te 'pannenkoeken'. Handig is dan om tussendoor een aantal keer te pannenkoeken. Als je hiermee wacht tot je aan het eind van de vissengraat bent, heb je kans om teveel haar eruit te trekken. Uiteraard kan je het op deze manier doen, maar ik vind persoonlijk dat het een iets minder mooi resultaat geeft. 

Succes!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

3-D vissengraat

Eigenlijk werkt het maken van een 3-D vissengraat niet eens zo heel veel anders dan de standaard versie. Het enige verschil zit 'm in de pluk die vanaf de buitenkant over de streng naar de binnenkant van de andere streng gaat. 


Je pakt een pluk van de buitenkant (iets groter dan je normaal doet) en verdeelt deze pluk in 2. Het kan in het begin wat lastig zijn, maar oefening baart kunst. Als je deze pluk in tweeën hebt gedeeld, gaat één helft óver de streng en de andere helft ónder de streng door. Beide plukken gaan, net zoals bij de standaard versie, gewoon naar de binnenkant van de andere streng. 

Op deze manier werk je de hele vissengraat af. Je zal merken dat, als je de vissengraat draait, je aan elke zijde een aparte vissengraat hebt. Je kan het uiteraard zo laten (zoals model 3 deze draagt), maar je kan er ook een extra effect aan creëren. Pannenkoek de onderste helft van de vissengraat (de zijde aan de kant van de nek). Dit hoeft niet te netjes en te strak, het mag best wat rommelig. Bij model 3 heb ik daar bewust niet voor gekozen, omdat ik die versie voor een kind niet zo geschikt vind. 

Succes!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------