Meidenhaartjes

 


Rope twist

Een simpele techniek om je twist in model te houden. 

Op bovenstaande foto heb ik eerst twee staartjes gemaakt. Pak één staartje en verdeel deze in tweeën. Draai de rechterpluk twee keer rechtsom en haal deze links-over de linkerpluk. Je linkerpluk word nu je rechterpluk. Draai deze wederom twee keer rechtsom en haal deze deze links over linkerpluk. Doordat je de strengen apart van elkaar rechtsom draait en deze linkover elkaar haalt, blijft je twist in model. Op het moment dat je dit niet doet, draait je twist terug. De haren haken als het ware in elkaar. Uiteraard kan je de linkerpluk tweemaal linskom draaien en deze rechtsover de rechterpluk halen. Persoonlijk vind ik dit niet fijn werken, maar dat is absoluut wat je eigen voorkeur is. 

Herhaal dit tot je niet verder kunt en doe hetzelfde bij het andere staartje. 

Succes!


Chainlink braid

Ken je een kettingschakel? Een schakel die door een andere schakel gehaald en vastgezet is? Met onderstaande stappen creëer je een zogenaamde kettingschakeleffect.

Stap 1; Maak een paardenstaart en zet deze vast met een elastiekje. Een hoge of lage staart maakt niet zoveel uit. 

Stap 2; Verdeel de staart in 2 gelijkmatige plukken en zet er één vast (of laat je model 1 pluk vasthouden). Verdeel de pluk waar je mee begint weer in tweeën en draai vervolgens de rechterpluk tweemaal rechtsom. Haal de rechterpluk óver de linker (dus bovenlangs). Je hebt dus een nieuwe rechterpluk. Draai ook deze weer tweemaal rechtsom en haal deze vervolgens weer óver de linkerpluk. Herhaal dit tot je niet verder kan en zet het vast met een elastiek. Je zal merken dat de twist netjes in model blijft. Dit komt doordat je beide plukken rechtsom hebt gedraaid, voor je de plukken over elkaar hebt gehaald (ook wel een rope-twist genaamd). 

Stap 3; Herhaal stap 2 bij de linkerpluk. Zet ook deze vast met een elastiekje.

Stap 4; Haal beide twists over elkaar (ook hierbij gaat rechts over links).  en zet het vast met een elastiekje. De overige twee elastiekjes aan de onderkant kan je verwijderen. Door de structuur van de twee twist, lijkt het op een kettingschakel (chainlink)

Succes!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------